Novi Sad
03.02.2023.
10:31 > 10:34
Za tri školske godine, koliko je kontrolisala Državna revizorska institucija, u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu bio je prijavljen 51 slučaj vršnjačkog nasilja.
  • Moje

    05.02.2023 01:07
    vidjenje
    Mora da postoji sankcija koju ce sam nastavnik moci da primeni, a u slucaju ponovljanja da bude izbacen iz skole. Istovremeno mogu da sa takvom decom rade pedagozi, psilolozi kao i da daju smernice kako da roditelji postupaju sa datetom. Ali, ne treba da bude kontakta roditelja sa nastavnicima gde ce oni vrsiti pritisak (kao sto i cine) i gde ce nastavnici jednostavno dici ruke/okrenuti glavu kako se nebi uplitali u kompleksni proces koji je sada na snazi. Ako nesto ne radi posao, a ocigledno ne radi, treba ga menjati.
  • Dok

    03.02.2023 15:04
    God bude
    Dok god roditelji nasilnici i njihova čeljad budu imali prava, a roditelji i deca koja su maltretirana obaveze, ovako će da bude. Prosvetni radnici su odsečeni, oni ne smeju ništa, apsolutno vezani i oduzet im je svaki momenat autoritativnosti i delovanja u tom pravcu. E tako je zapravo i to i jeste samo začarani krug.
  • Ime*

    03.02.2023 13:41
    Nekada "žrtve" i nisu žrtve, nego se preko dece iživljavaju roditelji koji se razvode.
  • Interesantno

    03.02.2023 13:21
    Je
    Zanimljivo je kako postoji tendencija da se od žrtve pravi nasilnik, a od nasilnika žrtva. Roditelji čije je dete zaista žrtva bivaju kategorisani kao glupi i cepidlake, a dete kao mlakonja i asocijalan. Zašto?
  • NNunited

    03.02.2023 13:03
    ...
    A kako neko da se bori protiv nasilja kada imate policiju, sudove, socijalnu sluzbu koji ne rade nista. Sta je nastavnik u svemu tome? Koliko nastavika i skola je u stanju da reaguje kad su direktori stranacki vojnici.
    Prostim jezikom zivimo u zemlji gde se svako bori za sebe. Sistem vrednosti i zakona se raspao.

    Ima ovde problema i do skola, ali su i roditelji poprilicno kumovali ovoj situaciji.
    Ovo je odavno pocelo, a kada je upozoravano da se da eskalira svi su se smejali. JBG, "dosao kredit na naplatu".
  • Deki

    03.02.2023 12:53
    Osnova Tozina na Detelinari. U 4.razredu ima dete koje maltretira sve, od ucenika do uciteljice.... direktor ne zna sta da radi? Pa kad ce sistem poceti da funkcionise da roditelji ne moraju sami da resavaju... oko ovog deteta je vec nekoliko puta pozvana i policija, ali nista se ne desava, decak ide redovno u skolu, u isti razred gde vec 4.godinu maltretira decu... kao dolaze roditelji/baka po njega i dovode ga u skolu, ali to ne sprecava nasilje za vreme casova i odmora... sistem je unisten i ne radi nista! Valjda dok ne nastane neko vece sr**e, onda ce svi da reaguju....
  • Krajina viva

    03.02.2023 12:32
    Desilo se skoro i zlostavljanje deteta od strane nastavnika u Veterniku, ali je prikriveno jer je direktorica slaba na ucene.
  • Pitanje

    03.02.2023 12:25
    Šta činiti
    Kad razredni starešina zajedno sa popularnim 'drugarima' iz razreda organizuje napade na dete, a onda vas prijave da ste problematični.. kako tad reagovati..
  • Roditelj

    03.02.2023 12:04
    Vrsnjacko nasilje se nije resavalo jos od pre 9 godina kad je bilo u manjem intezitetu.Licno moje dete je proslo kroz taj pakao i dan dans jako je oprezna i suzdrzana pri sklapanju novih pozanstava.Skola nista ne radi uciteljica,psiholg ,pedagog i direktor zacarani krug.Konretno nase nasilje bilo je u OS Petefi Sandor NS
  • Miki

    03.02.2023 11:54
    niko nece da se drnda sa sistemom koji je truo i koji nista ne radi. Policija ne radi svoj posao, sudstvo uopste nista ne radi, a i kad radi - bolje da ne radi. Nema ni zakonske osnove niti propisane kazne za prekrsioce reda&mira. Zakon, ako i ostoji se ne sprovodi.
    Plasim se da cemo se uskoro pretvoriti u Divlji Zapad jer ce ogorceni roditelji ili starija braca/ujaci/kumovi/komsije uzeti zakon u svoje ruke i poceti da dele pravdu.
    Nasilnike treba u korenu saseci i pokazati im kaznu na samom startu tako da im ne padne na pamet da se vise tako ponasaju. A kod nas se desava sve suprotno - "sistem" im daje vetar u ledja i onda ti likovi jos postanu uzor drugim mladim istomisljenicima
  • Nered nered

    03.02.2023 11:33
    Nered je svuda. Profesori i nastavnici su izmuceni i frustrirani tokom godina bede. U redu, neki su uvek bili losi. A i kada hoce da rese problem, vezane su im ruke. Prakticno su sluge razmazenih derista i njihovih divljih balkanskih roditelja.

    Nered je i u policiji, koja je svi znamo kakva.
    Nered je i u sudovima, koji su svi znamo kakvi.
    Nered je i u zakonima...
    Nered je na svakom cosku...


    Uopste me ne cudi ova vest.
  • Ma

    03.02.2023 10:43
    Ne radi niko nista, nema ko da ih kontrolise, uzmu tu bedu od plate i idu dalje, muljaju, smisljaju kako da namaknu za hleb. Raspala smrdija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna